Het onbewuste denken

Anderen moeten zich maar aanpassen

Waarom is het zo moeilijk om situaties, personen en dingen te laten voor wat ze zijn? Vindt je stiekem dat zij zich eigenlijk aan moeten passen aan jou? Ze zien toch dat je bezig bent? Ze weten toch dat je druk bent? Je onbewuste denken heeft een continue reeks van vragen en verwachtingen en deelt deze ongegeneerd en te pas en onpas met jou. Soms hoor je deze gedachten, maar vaak zijn ze onbewust. NLP speelt in op die onbewuste gedachten.

Ik kan niet veranderen, ik ben nu eenmaal zo

Je brein, en dan met name het deel waar gedachten zijn, is continu actief om je omgeving te scannen en te vergelijken met eerdere

Met NLP kan je patronen veranderen

ervaringen. Deze vergelijking wordt gemaakt op basis van jouw eerdere ervaringen én hoe jij deze ervaring opgeslagen hebt in jouw geheugen.

Je denken stuurt je gedachten toe op basis van eerdere ervaringen. Dit zorgt voor:
– verwachtingen
– aannames
– vergelijkingen en oordelen
– evaluaties en analyses

Je bent je gedachten gaan geloven en denkt dat je niet(s) anders kan. Of je denkt dat het beter is om beter niet te veranderen om fouten, commentaar en afwijzing te voorkomen. Je kan beter niet met je hoofd boven het maaiveld uitkomen en hoge bomen vangen tenslotte meer wind. Je hebt je eigen regels gevormd, je eigen normen en waarden. En stiekem vind je dat iedereen zich aan jouw normen en waarden moet houden.

Leer verwachtingen los te laten

Je probeert met je denken controle uit te oefenen op anderen en je omgeving, zodat je zelf door kan gaan met wat je gewend bent. Let op!! Hiermee bedoel ik niet wat je leuk vindt, maar wat je gewend bent!! Wanneer je gewend bent onder druk te leven en gewend bent dat je alles goed wil/moet doen, dan zal dat hetgeen zijn waar jouw denken jou op aan zal sturen.

Ons denken is niet gericht gezondheid of vitaliteit, maar op herkenning van vroegere situaties. Ons denken als systeem is niet bezig met geluk, vrijheid of liefde, maar is simpelweg bezig met goed doen, erbij horen en overleven. En dit gaat automatisch en is een onbewust proces.

Onbewuste denkprocessen

  • Hebben hun wortels in het verleden liggen
  • Hebben tot doel jou te sturen door te focussen op goed of fout
  • Hebben geen besef van tijd, “Eens fout, altijd fout” en “Eens goed, altijd goed”

Op basis van eerdere ervaringen legt ons onbewuste denken onze programma’s aan. Wanneer we vroeger iets niet goed hebben gedaan, zal ons onbewuste denken ons hier steevast op wijzen. Niet gek dat je dan kunt blijven hangen in je negatieve gedachten toch? Dat je in je hoofd bent gaan zitten, omdat je met je denken probeert je denken te sturen.

Maar die kracht tot verandering zit niet in het bewuste denken, maar in bewustzijn op het onbewuste denken.

Want onbewuste denkprocessen 

  • Hebben een repeterend patroon
  • Zijn dwangmatig
  • Kunnen destructief zijn

Eerder schreef ik deze blog, over je onbewuste denken als missende schakel. Ben je er nog niet mee bekend dat het belangrijk is eerst waardering uit te spreken, voordat je verandering kan realiseren? Lees dan die blog en doe de oefening die onderaan die blog staat. Doe dit een aantal weken en ervaar wat er gebeurt.

Je onbewuste denken

Je onbewuste denken creëert jouw persoonlijkheid in lichaam en geest. Het creëert ook verschillende complexen zoals minderwaardigheid en meerderwaardigheid. Het maakt je introvert of juist extravert. Je raakt gekwetst en je neemt onbewust een besluit:
“Ik laat niemand meer zo dichtbij komen, ik stop met vertrouwen. Mensen zijn niet te vertrouwen”. Je trekt je terug.
Of “Mij pakken ze niet nog een keer, ik heb geen hulp meer nodig, ik doe het wel alleen. Er is niemand voor mij, uiteindelijk moet ik het toch alleen doen”. Je trekt je op een andere manier terug. Je vraagt niet meer om hulp en laat de hele wereld zien wat je allemaal kan en hoe goed je het kan.

In beide gevallen ga je uit verbinding met zowel jezelf als de mensen om je heen. Niet bewust, maar onbewust en je onbewuste denken zal je erop aansturen dit te blijven doen. Op een repeterende en dwangmatige wijze. Het kan niet anders. En wanneer die wijze negatief is, kan het destructief voor je zijn. Herken je dat?
Het spreekt negatief tegen je, dat het voor jou niet kan, jij het niet kan. En langzaamaan verdwijnen je doelen, verlangens en dromen. Het zet je vast in patronen, onbewust dwangmatige gewoontes en dwingt je om steeds weer dezelfde, verkeerde beslissingen te nemen. Het brengt je niet vooruit en houdt je vast op plaatsen waar je niet wil zijn.

Hoe ga je om met je onbewuste denken?

In plaats van enkel en alleen te lezen en te luisteren over wat je moet doen en hoe je dit op kan lossen, is er maar één manier die werkt:
* andere, nieuwe ervaringen opdoen

Met lezen, adviezen vragen en goede gesprekken voeren zet je het bewuste denken aan. Maar wanneer je naar de diepere lagen wil, moet je naar de bron, naar je programmering en die ligt in je onbewuste denken. De veranderingen die je aanbrengt in de kern van je programmering zijn blijvend en dat bereik je niet met alleen je bewuste denken.

NLP, neuro linguistisch programmeren heeft vragen die direct naar jouw dieptestructuur gaan en maakt op die manier direct contact met je onbewuste denken. Het omzeilt je bewuste denken en maakt gebruik van een 3e vorm van ‘denken’, namelijk jouw ‘weten’, ook wel je hogere denken of je hoger bewustzijn genoemd. Het hogere bewustzijn is krachtiger dan het bewuste en onbewuste denken samen en kan het onbewuste beïnvloeden.

Onderneem actie

Acties en inspanningen op het gebied van reflectie, evaluatie, analyse en goede gesprekken zijn heilzaam, absoluut.
Duidelijke kaders, doelen stellen en actie ondernemen zijn noodzakelijk, dat is waar. Maar al deze inspanningen hebben niet het gewenste resultaat als er geen verandering plaats vindt in het onbewuste denken. NLP is effectief voor het aanpassen van programmeringen in het onbewuste en maakt veranderingen mogelijk.

Zonder verandering in het onbewuste denken, blijf je verwachtingen houden van anderen en hoop je dat anderen zich aanpassen aan jou.

Nieuwsgierig geworden naar hoe NLP werkt? Lees hier verder

Of meld je hier aan voor onze gratis minicursus NLP

Heb je vragen of reacties naar aanleiding van deze blog? Plaats het hieronder! Super tof!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *