Wat is TA, Transactionele Analyse

Informatie avonden

Wil je meer weten?
Kom naar één onze informatie avonden
Lees meer >

TA is de afkorting van Transactionele Analyse. Het is een bewezen therapie, persoonlijkheidstheorie, communicatiemodel en een psychotherapeutische behandelmethode. De theorie is ontwikkeld door Eric Berne en een communicatie tool die inzicht geeft hoe de ego's zich in gedrag uiten binnen relaties. Het is een methode waarmee je in een lastige situatie de communicatie tussen jezelf en anderen inzichtelijk maakt.  Berne gaat uit van drie posities van waaruit ons ego zich kan opstellen:

  • De innerlijke Ouder
  • De Volwassene
  • Het innerlijke Kind

De Ouder weet wat belangrijk is, weet hoe het hoort en staat voor waarden en normen. De ouder heeft een rijkdom aan normen van ouders, opvoeders en de cultuur overgenomen. De Ouder weet wat goed en slecht is en hoe het hoort, dus kan kritisch zijn en anderen veroordelen, maar kan ook verantwoordelijkheid nemen en verzorgen.

De Volwassene vertegenwoordigt het informatieverwerkend systeem en de vaardigheden die iemand tot zijn beschikking heeft. De Volwassene verwerkt informatie, onderzoekt en geeft informatie. Het is als het ware een databank. De Volwassene kan ook informatie geven over de normen van de Ouder en de gevoelens van het Kind.

Het Kind vertegenwoordigt emoties, levensenergie, creativiteit, en kan ook afhankelijk of opstandig zijn.

Voel je vrij, volg je hart en bereik je doel

Wie is er bij jou het meest aan het woord? Ervaar je een keuze om anders met je eigen gedachten om te gaan? Anders met andere mensen om te gaan?
Het is belangrijk je te realiseren dat iedereen alle 3 deze posities in zich heeft. Besef dat je zelf kunt zelf kiezen welk ego je aan het woord laat en dat je je middels persoonlijke ontwikkeling en coaching vrij kan maken van de beperkingen en ondermijnende gedachten die deze ego's met zich mee kunnen brengen. In die vrijheid ontstaat ruimte de kwaliteiten van ieder ego te ontdekken en ze de passie van je hart te laten volgen en weer de focus te hebben op plezier en voldoening. Inzetten van kwaliteiten om weer met meer energie in het leven te staan en jouw doelen te bereiken!

TA, Transactionele Analyse wordt bij coaching en ook therapie ingezet om je manier van omgaan met mensen effectiever te maken.

Ken je dat: Je hebt het prima voor elkaar, maar toch... toch vraag je je af of dit alles is.
Je hebt prachtige ideeën, maar je voert ze niet uit.
Je hebt het gevoel dat er meer in zit dan er uitkomt.
Je loopt vast en daar heb je last van.
Een tweede carrière?
Je wil het liefst je hart volgen, maar hoe doe je dat.
Ontdek je kwaliteiten en je passie met Aago NLP.

Image

Persoonlijke ontwikkeling en professionele groei