Hartcoherentie

Hartcoherentie is een bewezen natuurlijke methode voor stress vermindering. Je kan daarbij gebruik maken van biofeedback. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Deze harmonieuze samenwerking is een bewezen effectieve manier om gevoelens van stress en angst beheersbaar te maken. Ons hart speelt een centrale rol in ons functioneren en verandert voortdurend van ritme. Lichaam en hersenen functioneren echter op zijn best als de hartslag coherent is, dat wil zeggen een geleidelijk en gelijkmatig ritme heeft, ook tijdens ervaringen en verandering in de omgeving. Bij de meeste mensen is dat door eerdere ervaringen en huidige drukte niet langer het geval. Dit gaat ten koste van hun psychische weerbaarheid, flexibiliteit, alsook hun immuunsysteem en algemene vitaliteit.

De werking van ons hart wordt sterk bepaald door onze emoties. Een makkelijke manier waarop wetenschappers waarnemen hoe gevoelens ons lichaam beïnvloeden is door het effect ervan te meten op ons hartritme. Met de heartmathmethode is dit meetbaar en laten we dit jullie op deze avond ook zelf zien en ervaren, jullie kunnen je eigen hartritme meten en oefenen met het effect.

Meer verbinding tussen hart en brein met NLP en hartcoherentie

De sleutel naar een vitaler leven

Hartcoherentie is de sleutel naar meer vitaliteit en veerkracht en wordt veel in onze trajecten gebruikt. Via ademhaling verbind je hart en brein en ontstaat er ruimte voor bezieling en leven vanuit wie je in essentie bent en wil zijn. De methodiek is ontwikkeld door het Heartmath Institute en op praktische wijze zowel bij coaching als therapie als trainingen inzetbaar.

Het ritme van ons hart staat in directe verbinding met ons zenuwstelsel en wie NLP heeft gevolgd weet dat de N van NLP voor neuro(n), zenuwstelsel en zintuiglijke waarnemingen staat.
Zie hier het eerste verband. Door bewust te zijn van stress-effecten van je zintuiglijke waarneming kan je met dat patroon aan de slag. Door  hartcoherentie toe te passen, vermindert direct de stress.

Image

Onlosmakelijk verbonden

Je hart en brein communiceren met elkaar. Deze communicatie is onlosmakelijk met elkaar verbonden, staat nooit stil en noemen we ook wel het hart-brein systeem. 
Met hartcoherentie kan je de verbinding tussen je hart en je brein beïnvloeden en verbeteren.

Je hart is van grote invloed op hoe jij je voelt, op je totale welzijn. Hartcocherentie is een natuurlijke methode om stress te verminderen en je snel meer ontspannen te kunnen voelen. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken en dat zien we graag. Deze harmonieuze samenwerking is een effectieve manier om gevoelens van stress en angst te beïnvloeden op een manier dat ze niet langer jouw leven beheersen. 

Hartcoherentie staat voor een coherent, samenhangend hartritme. Anders gezegd wil een coherent hartritme zeggen dat er ontspanning in het lichaam is en het zenuwstelsel niet op hol hoeft te slaan. Het helpt  het zenuwstelsel sneller tot rust te komen, waardoor stress- en angstgevoelens afnemen en weer beheersbaar zijn.

Video: Lichaamsbewustzijn en oefeningen vormen de sleutel tot een goed functionerend autonoom zenuwstelsel. Wie in een coherente staat is, zendt positieve signalen vanuit het hart naar hersendelen die betrokken zijn bij besluitvorming en creativiteit. Daarom willen ook de huidige leiders nu coherent zijn!