Is jouw communicatie effectief?

Effectief communiceren

We denken vaak dat dit alleen over communicatie richting de ander gaat, maar een goede communicatie start bij jezelf!

  • Hoe weet je of je communicatie effectief is? Goed overkomt?
  • Hoe bereid jij je voor op gesprekken? Bereid jij je überhaupt voor?
  • Wat voegt waarde toe in jouw communicatie en wat kan je beter schrappen?

Kortom: Hoeveel tijd ben jij kwijt aan gesprekken, activiteiten, zaken die voor jou niet of onvoldoende van waarde zijn?
Ik was veel tijd kwijt aan zaken waar ik me liever niet mee bezig hield, maar ik dacht dat het moest. Althans, dat zei ik tegen mezelf …. (en óók dat valt onder communicatie 😉 )

Door kritisch te kijken naar alle denk- en communicatijd die je bezig houdt op een dag kun je direct 30% winst behalen aan tijd. Je vraagt je misschien meteen af of dit ook voor jou geldt en ik kan je nu al een ja geven, maar niets gaat boven zelf onderzoeken natuurlijk.
30% extra tijd op een dag die je kan besteden aan zaken die jij belangrijk vindt, écht waarde toevoegen aan de kwaliteit van jouw leven of werken.

30% tijdswinst

Veel van mijn klanten schrikken ervan als ik ze vraag om daadwerkelijk de tijd bij te houden van hun communicatieactiviteiten (Lees pieker en peins activiteiten. Ikzelf destijds ook!)
Ik start met de vooronderstellingen en basisbeginselen van NLP. Een communicatiemethodiek die je bewust maakt van je bewuste en onbewuste processen. Je verbale en non-verbale communicatie.

Kijk maar eens met mij mee. Hoe vaak check jij je mobiel? Je mail? Je facebook? Tel die tijd eens bij elkaar op en ik durf te wedden dat je daarin tijd spendeert die niet van waarde is, voor jou eigenlijk niets toevoegt.
Sterker nog, dat het tijd is die je af houdt van de dingen die je leuk vindt en die er écht toe doen voor jou!

En hoeveel tijd spendeer jij aan het bepalen en behalen van je doelen? Ken je de doelen die voor jou van belang zijn voor jouw (werk)leven? En streef je die ook actief na?
Welke doelen wil je behalen in je werk en in je persoonlijke ontwikkeling? En heb je daar ook duidelijke focus op?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de tijd dat je wakker ligt. Je piekert, maalt en je jezelf bezig houdt met gedachten zoals ‘wat als….’

* Voor wat betreft je werk als werknemer: weet je leidinggevende wat jou bezighoudt?
Praat je over jouw wensen, zorgen en doelen? Bespreek je die periodiek met elkaar?

* En wanneer jij werkt als teammanager of leidinggevende: hoe effectief stuur jij op communicatie in gedrag, vaardigheden en ontwikkeling van je teamleden?
Heb je oog voor de dynamiek en het proces? Werk je aan de relatie(s)? Of stuur jij alleen op inhoud?

Ontdek eerst ‘wat’,  leer dan ‘hoe’!

Om tot effectieve resultaten te komen moet je eerst weten wat er speelt, voordat je aan de slag kan met veranderen en in kaart brengen hoe je dat gaat veranderen.
Je brengt eerst de huidige situatie in kaart, wordt je bewust van wat je speelt. Erna kan je pas zien welke werkwijze het best past om tot verandering te komen. 

Mensen willen snel naar de oplossing: “Vertel me maar hoe ik het moet doen!” Snap ik, dan hoef je niet te zien, te voelen waar je nu staat!
Maar effectieve, duurzame veranderingen zijn veranderingen waarbij je durft te kijken naar je nu staat, zodat je dit later sneller kan herkennen!!

Als coach en trainer richt ik mij op communicatie die resulteert in meetbare gedragsverandering en teamontwikkeling in organisaties. Mensen staan voorop, zij zorgen voor de resultaten. Hoewel ik voorstander ben van het optimaliseren van processen en het sturen op effecientie en we in een tijdperk leven waarin Lean, Agile en Scrum de boventoon voeren, geloof ik dat alles staat of valt met een effectieve communicatie. Effectieve communicatie zorgt voor optimale (werk)relaties en dát is wat processen succesvol maken!

En nu even terug naar mijn 30% stelling ….

‘Wat’ doe jij op een standaard dag? Waaraan spendeer jij jouw tijd?

Als coach en trainer roept dat direct allerlei vragen bij me op:

  • Wat is het effect van wat je doet? Op jezelf? Op anderen?
  • Wat communiceer jij (bewust of onbewust) op deze manier? Naar jezelf? Naar anderen?
  • Wat is de onderliggende motivatie voor deze keuze(s)?

Interessant, toch?

Pas wanneer je van alle kanten bekeken hebt wat je doet en waarom je dat doet komt de volgende vraag:

  • Hoe zou jij dit anders kunnen doen?

Ik ben ervan overtuigd dat jij met dagelijks slechts 30% te veranderen, 30% minder inspanning te leveren jij minimaal 30% meer resultaat bereikt in jouw effectiviteit (en waarschijnlijk zelfs meer!!)
Nieuwsgierig geworden?

28 mei start de introductiecursus NLP. In 6 avonden kennismaken met de basisbeginselen van NLP, Neuro Linguistisch Programmeren en praktische tools leren voor een effectievere communicatie.

Laat je verwonderen en creëer jouw succes!
Hartelijke groet, Léonne Meijs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *