NLP Vooronderstellingen

De basis van NLP

De NLP vooronderstellingen zijn de basis en het uitgangspunt van alle communicatie waarbij je NLP toepast. NLP is een organische methodiek en groeit mee met de ontwikkeling van de mens, waardoor er gaandeweg de ontwikkeling van NLP functionele vooronderstellingen, aannames zijn toegevoegd.

Anders kijken en luisteren voor meer keuzemogelijkhedenOpen en neutraal waarnemen vanuit NLP Vooronderstellingen

Waarnemen is een belangrijk onderdeel binnen NLP. En we weten dat mensen vooringenomen zijn middels hun natuurlijke filters. Iedereen heeft ze, jij en ik ook. Hóe we die filters gebruiken, hóe we waarnemen is voor iedereen anders. Wat jij ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt en hoe jij dat ervaart is een unieke, subjectieve beleving, dat is óók vanuit de kaders van NLP een gegeven. Je belevingen worden gestuurd door je waarneming mét de bijbehorende overtuiging.

Let maar eens op bij het volgende voorbeeld van 2 stukken taart. En laten we zeggen dat beide stukken jouw favoriete taartstukken zijn.

Het ene stuk staat op een schoteltje op tafel met een vorkje. Prachtig opgemaakt en klaar voor jou om op te peuzelen en van te genieten.
Zie je het voor je? Komt de geur van je favoriete taart je al tegemoet? En kan je je voorstellen hoe jouw stukje lievelingstaart in je mond zal smaken?

Het tweede stuk taart is van dezelfde taart gesneden en staat ook voor je klaar op een schoteltje en vorkje. Helaas ziet dit stuk taart er anders uit, want ik heb deze al lopende van het schoteltje laten schuiven en het stuk is op zijn kop op mijn langharige vloerkleed terecht gekomen. Ik kon de poezen er nog net bij vandaan houden terwijl ik het terug op het schoteltje schraapte.

Een testje:

 • Welk beeld spreekt je het meest aan?
 • Welk taartstuk zal je het best smaken?
 • En waarom zal juist dàt taartstuk je beter smaken?

Merk je dat je gedachten hebt tijdens het kiezen? Misschien vervolgens ook over je keuze?
Dat je misschien wel wéét dat er geen smaakverschil zou hoeven zijn, maar óók dat je toch een voorkeur hebt. Het is je waarneming (of in dit geval je voorstellingsvermogen) in combinatie met je gedachten die je beïnvloeden.

Succesvolle therapeuten, zoals Virginia Satir hadden (onbewust) krachtige gedachten die hun cliënten hielpen hun problemen op te lossen en hun doelen sneller en met meer zelfvertrouwen te realiseren. Een aantal van deze krachtige gedachten zijn uit de modelleringen door de oprichters Bandler en Grinder meegenomen en zijn de huidige NLP Vooronderstellingen.

NLP vooronderstellingen geven je perspectieven

NLP heeft dus een aantal basispunten van waaruit standaard gewerkt wordt. Aannames, overtuigingen , vooronderstellingen genaamd. En we werken met deze ‘vooronderstellingen’ alsof ze ‘waarheid’ zijn. Het is een uitgangspunt en je zou het ook een beginkader of onderlinge contractafspraak kunnen noemen. NLP gelooft dat je met aanname van deze vooronderstellingen een gedegen basishouding neerzet voor effectief gebruik van NLP en groei van keuzemogelijkheden voor elke mens.

Een vooronderstelling is een uitspraak die we voor waar nemen, ook al valt deze uitspraak niet altijd even hard te bewijzen op een zuiver wetenschappelijke manier. Deze vooronderstellingen zijn overtuigingen van waaruit Aago werkt. Ze bieden je meer inzicht in je eigen communicatie en ook in die van de ander en een bredere kijk op situaties waardoor communiceren makkelijker verloopt.

We delen de meest gebruikte vooronderstellingen waarmee we werken hier met je:

 • Iedereen heeft zijn eigen unieke model van de wereld
  Wat ieder van ons als de waarheid ziet, is slechts onze interpretatie van onze visie op de werkelijkheid.
 • Mensen maken de beste keuze uit wat voor hen op dat moment beschikbaar is.
  Mensen maken deze keuze op basis van hun eigen wereldmodel en de situatie waar ze op dat moment in zitten.
 • De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt
  Als je wilt weten of je communicatie effectief geweest is, neem dan de reactie van de ontvanger(s) serieus.
 • Elk gedrag heeft een positieve intentie
  Ons gedrag is niet hetzelfde als wie wij zijn. Als een gedrag in een bepaalde situatie niet gewenst is, ga dan op zoek naar de intentie van dit gedrag. Bedenk een ander gedrag, echter met behoud van diezelfde intentie. Op deze manier keur je de persoon in kwestie niet af, alleen zijn gedrag.
 • Er bestaat geen mislukking, alleen feedback
  Er zijn geen fouten, alleen leermomenten.
 • We hebben alle hulpbronnen in ons
  Mensen beschikken over alle hulpbronnen om hun doelen te bereiken. (Er bestaan geen mensen zonder hulpbronnen, wél stemmingen zonder gewenste hulpbronnen).
 • Er is een oplossing of een gewenst resultaat voor elk probleem
 • Lichaam en geest zijn een cybernetische eenheid.
  Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

Makkelijker communiceren

De uitspraken van de NLP vooronderstellingen zijn misschien niet altijd wetenschappelijk te bewijzen zijn. Maar ze hebben ze hun effectiviteit in communicatie ruimschoots bewezen. De vooronderstellingen maken onderlinge communicatie makkelijker. Hierdoor kunnen onderlinge relaties verbeteren. Daarnaast geven ze je meer inzicht in je eigen communicatie en ook in die van de anderen. Het geeft in het totaal een bredere kijk op situaties waardoor je anders kan waarnemen en meer mogelijkheden ziet.

De meeste communicatie stagneert in het ontbreken van een ruimere visie of keuzemogelijkheden aan manieren waarop je het ook zou kunnen zien.

De NLP vooronderstellingen dragen ertoe bij, waardoor uiteindelijk elke vorm van communiceren vervolgens makkelijker verloopt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *