Zelf een POP persoonlijk ontwikkelingsplan plan maken

Zelf een persoonlijk ontwikkelingsplan plan maken?

Wat is een POP Persoonlijk Ontwikkelingsplan en waarom heb je het nodig?  Een POP of Persoonlijk Ontwikkelingsplan is een  plan dat beschrijft wat je wil bereiken en hoe je dit denkt te realiseren.

Je blijft je hele leven leren. Door ervaringen die je meemaakt en kennis die je opdoet. Het is niet gezegd dat je je daarmee ook automatische persoonlijk ontwikkelt. Persoonlijke ontwikkeling vraagt inzet, zodat je je bewust wordt van je sterke punten en leert ontdekken wat je verbeterpunten zijn. Want hoe beter je weet wat je sterke punten zijn en waar jouw ontwikkelingsmogelijkheden tot verbetering en meer succes liggen, hoe beter jij je talenten kunt benutten!

In een persoonlijk ontwikkelingsplan staat: 

  • In welke richting je je wil ontwikkelen
  • Welke competenties je hebt en welke je wil verbeteren
  • Wat je wil bereiken
  • Welke acties je hiervoor moet uitvoeren
  • Wie je feedback kan geven en hoe

In bedrijven wordt het vaak toegepast als gezamenlijke afspraken tussen werkgever en werknemer. Het wordt gezien als een soort van ontwikkelingscontract en soms is opgenomen in de CAO hoe vaak het opgesteld en geactualiseerd dient te worden. Persoonlijk vind ik coaching op de voortgang van het POP voor een groot deel bepalend voor het succes van dit ontwikkelingsplan.

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk

Als mens is het belangrijk je te blijven ontwikkelen. Dit doe je door bewust te worden van wat je doet en al kan en daarbij nieuwe dingen te leren. Nieuwe vaardigheden of technieken. Zo blijf je aangesloten en up to date in je vak. Middels kennis, vaardigheden en technieken kun je bij blijven in de ontwikkeling van jezelf, het bedrijf waarin je werkt en de markt waarin je je beweegt.

Ook werkgevers willen graag dat medewerkers ‘bijblijven’ en zich blijven ontwikkelen. Er komt steeds meer bewustzijn op de waarde van het menselijk potentieel dat de groei van het bedrijf bepaalt. De investering van bedrijven in ontwikkeling van hun medewerkers stijgt. Het bevordert groei in persoonlijke professionaliteit, deskundigheid en vitaliteit.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) helpt je om richting te geven aan jouw ontwikkeling in je werk. Het plan is van jou als werknemer. Samen met je leidinggevende bespreek je jouw plan. En samen maken jullie afspraken over hoe jij welke ontwikkeling of opleiding jij graag wil. Of als je het nu nog niet weet: wat je kunt afspreken en wat je gaat doen om dat te ontdekken.

Een goed ontwikkelingsplan

  • Ontstaat vanuit een visie en geeft jouw ontwikkelrichting aan
  • Bevat je sterke punten en verbeterpunten
  • Heeft doelen en acties concreet en SMART geformuleerd
  • Geeft aan hoe je ‘op koers’ blijft

Ontwikkel je wat je wil of wat je moet?

Maar al te vaak merken we dat mensen ontwikkelen wat hun omgeving vindt dat ze moeten ontwikkelen. “Dat moet je doen, daar ben je goed in!”, maar dat hoeft totaal niet hetzelfde te zijn als wat je blij maakt. Let daarvoor op bij het maken van jouw plan. Een goed ontwikkelingsplan maakt je voorbereid op jouw carrièremogelijkheden en bevordert jouw persoonlijk leiderschap. Het helpt je stress en zelfs een burnout te voorkomen. Het plan moet aansluiten bij jouw ontwikkelingspotentieel en is iets anders dan wat je omgeving vindt dat je zou moeten ontwikkelen. Een goed plan kan je moeite en inspanning kosten, je misschien zelfs onzeker laten voelen, maar kan nooit tot uitputting leiden. Een goed plan leidt tot meer energie en energieke mensen presteren beter! 

Zelf aan de slag met jouw POP Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Voorbeeld POP Ontwikkelingsplan

 

Anderen helpen en coachen op hun POP

Wil jij anderen coachen op hun POP?Leer dan hoe je coachend kan communiceren en lees meer over NLP bedrijfstrainingen. Vraag een individueel traject, een training op maat aan voor jouw team, of volg één van onze NLP coach & communicatie trainingen en opleidingen. Het volgen van een van onze opleidingen zocht ervoor dat jij je als professional ontwikkelt in jouw communicatieve vaardigheden en direct aan de slag kan met jouw verbeterpunten. Daarnaast leer je hoe je met jouw coachende manier van communiceren ook anderen in in hun ontwikkeling ondersteunt en motiveert.


Wat zou jij willen ontwikkelen en waarom?
Laat het ons weten via een berichtje onder deze blog. Stel ook gerust jouw vragen aan ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *