Focus houden

Er staat weer een masterclass grenzen gepland (04 december en er is nog plaats) en één van de deelnemers sluit aan om meer te leren focussen. Dat onderzoekend in voorbereiding op deze training, besefte ik me weer eens bij hoeveel mensen dit thema van focus kunnen houden (afgeleid raken, slechte concentratie hebben, etc.) bij mensen speelt. En hoeveel verband het houdt met het kunnen stellen van grenzen.

“Ik verlies steeds mijn focus”, zegt ze, “Kan je me leren focussen?” Wat ik hoor is dat hier het thema grenzen speelt en dit thema is ook mij niet vreemd. De behoefte om in contact te zijn met anderen kan ervoor zorgen dat je meer of andere dingen doet dan je eigenlijk zou willen. Het gaat ten koste van je energie, jouw vitaliteit.
“Ja-zeggers” zijn vaak overbelast, nemen (te)veel op hun schouders en kunnen daardoor uit balans en oververmoeid raken. Ze voelen hun passies en talenten niet meer en tot veranderingen komen wordt moeilijker.

Je innerlijke radio weet je steeds weer af te leiden van wat leeft in je hart

Zet je innerlijke radio uit

We hebben allemaal gedachten die in ons hoofd rond kunnen blijven zingen. Ondermijnende gedachten die ons vertellen dat we

  • Niet zo flauw moeten doen
  • Best iets voor een ander over kunnen hebben
  • Niet zo moeilijk moeten doen
  • Het beter is om het nu wel te doen
  • Als je nu ja zegt, je geen gezeur krijgt
  • Je zeker weet dat het dan goed gebeurt
  • etc.

Ondermijnend? Ja, ondermijnend! Want dit soort gedachten maken je zwakker en halen je uit je kracht en weg van je focus. Je zegt in deze gevallen ja vanuit een focus op de voorkeur van de ander, vermijden, gemakzucht of angst. En al deze drijfveren halen jou uit je kracht en trekken je weg van jezelf en jouw focus. Herken je dat?

Toch weer ja gezegd

Wanneer je ja hebt gezegd en achteraf ziet dat je je daarmee af hebt laten leiden van wat je zelf wilde, kan je je afvragen ‘waarom’ je dat hebt laten gebeuren. Wilde je inderdaad iets vermijden? Proberen te voorkomen? Of was je ergens bang voor als je het niet zou doen?

En zo ja, hoe graag wil je dan wat je zegt dat je wilt, als je je er zo makkelijk van af laat leiden? Hoe helder was jouw focus om mee te beginnen uberhaupt, dat je je daarvan af kon laten leiden? Hoeveel moeite kostte het de ander? Hoe makkelijk liet jij je afleiden? Verloor jij jouw focus?

Onderzoek je grenzen

Hoe scherp heb jij jouw grenzen in het vizier? Zodat je weet wanneer je iemand jouw grens laat overschrijden of jij door hebt dat je dingen aan het doen bent die eigenlijk niet bijdragen of niet optimaal bijdragen aan jouw dagtaken, jouw plezier, persoonlijke ontwikkeling of zingeving. Vaak weten we dit als het kwaad al geschied is. Achteraf als de consequenties zichtbaar en voelbaar zijn. Hoe fijn zal het zijn als we deze onzichtbare grens eerder herkennen. Hoe fijn zal het zijn als we de signalen van deze onzichtbare grens aan kunnen voelen. Zodat je in het moment je grens aan kunt geven en je je niet schuldig of vervelend hoeft te voelen achteraf. Je kunt in het dagelijks leven je grenzen beter bewaken en aangeven.

Start met het allerkleinste waar je nee tegen kan en wil zeggen en leer je bewust te worden van de momenten waarin je het zou willen en niet doet. Bewust te worden van de momenten dat je te laat bent of ontdekt dat er een grens lag

Over (beperkende) grenzen gaan

Ben jij bekend met jouw comfortzone? Vind je het spannend om nieuwe situaties in te stappen? Ook dat kan namelijk een reden zijn om ‘ja’ te zeggen tegen een ander en je focus te verleggen. Het kan ervoor zorgen dat je hiermee in je eigen comfortzone blijft. Zie je het patroon in wat het je oplevert om je af te laten leiden van je focus?
Juist bij verandering, vernieuwing, verbetering van jezelf is het nóg belangrijker om focus te houden, te weten waar je ja tegen zegt als je ja zegt tegen een ander. Want heel vaak is ja zeggen tegen een ander, nee zeggen tegen jezelf. En is dat werkelijk wat jou helpt? Je verder brengt in jouw ontwikkeling? Carrière? Onderneming?

Wil je vaker nee leren zeggen?
Zeg eens wat vaker Ja tegen jezelf!!

Grenzen systemisch bekeken

Van onzichtbare en vaak onbewuste grenzen die je er van weerhouden om te doen wat je zo graag wilt doen, is de oorzaak hiervan te herleiden naar  je familiesysteem. Vanuit een onbewuste loyaliteit en liefde leven we vaak niet zoals we zouden willen. Onzichtbare grenzen worden gezien, wat nieuwe mogelijkheden biedt.

In de Masterclass Grenzen die Léonne Meijs neerzet met Mieke Kox word jij uitgedaagd om je grenzen te verleggen en de ruimte in te nemen. Want feit is dat wanneer jij wil groeien, je bereid moet zijn om je grenzen te ontstijgen.

“The magic happens outside your comfortzone.” 

Systemisch bekeken

De plek waar je bent geboren is van enorm grote invloed op de ontwikkeling van jou als mens en individu. Het land met zijn klimaat, de cultuur met al zijn gebruiken en gewoontes en het allermeest het gezin, de familie waarin je bent geboren. Zij maken het systeem van waaruit jij hebt leren denken, handelen en om hebt leren gaan met emoties. 

 Ook het grenzen stellen en ruimte innemen heb je hier geleerd. Grenzen stellen en ruimte innemen zijn mannelijke kwaliteiten, die je veelal leert van je vader. Grenzen kunnen stellen raakt thema’s zoals jezelf waardevol vinden en goed voor jezelf zorgen. Ruimte innemen gaat ook over jezelf laten zien en horen, ontwikkeling en groei.
Hoe hebben jouw ouders dit voorgeleefd? Hoe hebben ze jou hierin opgevoed? Is het iets wat je ‘van nature’ goed afgaat, of zitten er nog wat (onbewuste) laagjes op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *