Kies je Mindset

MINDSET, een modewoord waar je te pas en te onpas mee om je oren geslingerd wordt. Is er ooit wel eens tegen je gezegd “hoe staat het met je mind?” of “het is een kwestie van een positieve mindset”.
ls het niet tegen jou gezegd, dan heb je het vast wel eens ergens gehoord.

Ik, Ellen, kan er als coach inmiddels een boek over schrijven wat een mindset met je kan doen. In de jarenlange begeleiding die ik in de coaching met NLP heb gegeven (en nog geef) heb ik de struggles met de mindsets voorbij zien komen. Pas als je het spelletje doorhebt wat voor mindf*ck die mindsets kunnen spelen, weet je dat je een keuze hebt. Maar goed …

Let’s start at the beginning

Ja, laten we bij het begin beginnen, want wat betekent ‘mindset?’ Heel eenvoudig: je manier van denken en de overtuigingen die hieraan ten grondslag liggen. Dit is de kort-door-de-bocht-versie en wat we met NLP uitgebreider in beeld brengen.

  • Denk je in mogelijkheden of denk je in problemen?
  • Is het glas halfvol of half leeg?
  • Is het leven een feestje
  • of ……

En zo gaat de lijst nog wel even door.

En dan heb je ook nog verschillen in mindset, een growth (groei) of een fixed (vaste) mindset. Je kunt wel raden welke je het meeste oplevert.

Je mind is de baas

De manier waarop jij naar de wereld kijkt bepaalt hoe jij de wereld waarneemt en de gedachtenreeks, je overtuigingen, zijn hier een onderdeel van, anders gezegd: Jouw mindset bepaalt je dag, tenminste de mindset die jij voorrang geeft. En geloof me, er is geen goed of slecht hierin. Het is een kwestie van bewustwording. Pas op het moment dat je je bewust bent van de twee soorten mindset en hoe je ze kunt gebruiken, dan weet je ook dat je een (bewuste) keuze hebt.

Ga je voor een fijn gevoel of een rot gevoel? Dat is namelijk het gevolg van deze twee mindsets. Elke manier van denken heeft altijd een emotie tot gevolg, dus een gevoel.

Je mindset staat staat altijd aan

Er gaat geen dag voorbij zonder gedachten. De setting van je mind is altijd aanwezig en bepalend, zowel in je werk als in je privé leven.  Kies dus welke settings jij voor die dag wil hebben en welke reeks gedachten jouw dag bepaalt!

Op je werk worden je prestaties en het daaruit voortkomende succes afgemeten aan je talenten en vaardigheden. Iedereen heeft een andere inzet en motivatie, een andere manier om met teleurstellingen om ta gaan, een ander doorzettingsvermogen. En dus ook een andere mindset, setting, programmering.  Ook hierin geldt …… welke setting geef jij voorrang?

Laat je niet op je kop zitten!

De setting van je mind kan erg bepalend en soms zelfs vastgeroest zijn. Je kan er zo mee verweven zijn, dat je niet eens meer in de gaten hebt dat het je mindset is. Dan kan het voorkomen dat je denkt dat ‘je zo bent’. Pas als je een tijdje voor jezelf opschrijft wat je doet en wat je er bij voelde en welke gedachtes er waren, dan wordt inzichtelijk welke mindsets daaraan gekoppeld zijn. Dan zie je ook ineens welke bij jou de voorkeur heeft. En kan je een keuze ontwikkelen en hoe je je niet meer op je kop te laten zitten door gedachten die je niet helpen.

Door wie of wat laat jij je op je kop zitten?
Welke mindset kan jouw dag maken of breken?

Leuk om te ontdekken en mee aan de slag te gaan. En wil je het makkelijker? Dan kan je altijd nog een NLP opleiding volgen bij ons, dan leer je nog meer over jezelf en jouw manier van communiceren. Want dat is waar mindset ook over gaat, communicatie.

Groet van Gewoon Ellen,
Ellen Roderkerken

Nog meer lezen over verschillende mindsets?

Een Kaizen mindset voor Agile werken

Je onbewuste is de missende link in jouw mindset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *