Wandelcoaching

Al voordat het de naam wandelcoaching deed ik het al en was ik veel buiten met mensen in gesprek. Of nou ja, vooral aan het spelen en andere kinderen stimuleren om met mij mee over slootjes te springen en in bomen te klimmen 😉

Wandelcoaching zoals ik dat nu doe, is een vorm van coachen waarbij we samen in wandelen en stilstaan en de natuur en ik haar elementen actief inzet tijdens het coachgesprek.

Nieuwe perspectieven

De natuur geeft mij nieuwe perspectieven en ik houd ervan daarmee te spelen. Ik heb ze met regelmaat ook nodig om mijn passie aan te wakkeren en mijn creativiteit de vrije loop te geven. Want voordat ik het weet zit ook ik weer in een comfortzone met patronen …. dankzij de natuur kom ik weer tot andere bewegingen en persoonlijke ontwikkeling in mijn groei.

Wil jij zelf ervaren wat ik bedoel? Ik houd van delen en de eenvoud waarin je de kracht tot verandering kan vinden. Hier volgt een oefening om zelf te kunnen ervaren hoe de natuur jou kan helpen in jouw veranderprocessen en groei naar meer bewustzijn en vitaliteit!

Zit je vast? Wil je iets anders? Weet je niet hoe? Heb je nieuwe inspiratie of creativiteit nodig? Neem dan eens 10 minuten de tijd om naar buiten te gaan doe onderstaande oefening. Hierbij neem je de natuur als metafoor voor jouw persoonlijke situatie en laat je je verrassen door de inzichten en nieuwe ideeen die op die manier kunnen ontstaan.

Met NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) heb ik geleerd dat wij als mens de neiging hebben om te zien wat we denken te zien. Hiermee houden we in stand wat we geloven, zelfs als het (inmiddels) anders is.
Door eraan vast te houden kunnen we in onze patronen blijven hangen en vastgeroeste ideeën en visies krijgen. Dit komt door onze ervaringen van vroeger, die beïnvloeden onze manier van kijken, onze waarneming. We hebben een idee over hoe iets is, of over hoe iets zou moeten zijn. Dat kan ons enorm belemmeren in ons handelen. In ons hele persoonlijke (en zakelijke) leven zien we dat mensen dit doen.

Oefening: Hoe houd je jouw blik ‘fris’?

Wanneer je aantekeningen wil maken, zorg dan voor pen en papier of neem je inzichten op via je telefoon.
Stap 1 van de oefening: neem een lege wc of keukenpapier rol mee en ga aan de wandel.
– Loop ca 10 minuten en vertraag dan je pas.
– Kijk waar je bent en kies een plek om stil te gaan staan
– Neem de koker en houd die voor je ene oog (sluit je andere oog). Focus je op één punt en laat je verrassen door wat je ziet. Kijk naar de details en hoeveel je kan ontdekken. Wat zie je allemaal? Neem hier de tijd voor, zoom echt helemaal in.

Reflecteer op je ervaring
Herken je dat we dit bij een probleem ook kunnen doen? We zoomen helemaal in op het probleem, zien alle belemmerende details! Ervaar het nog maar eens en focus je op alle details die je door de koker kan zien.

Stap 2
– Neem de koker weg en zie wat je allemaal niet zag. Zie waar het kleine deel wat jij zag een onderdeel van is.
Zo is het ook vaak met onze problemen. We zomen zo in, dat we het groter geheel niet meer zien, ook de oplossingen niet.

Zit je vast? Wil je iets anders? Weet je niet hoe? Heb je nieuwe inspiratie of creativiteit nodig?
Doe dan bovenstaande oefening en neem de natuur als metafoor voor jouw persoonlijke situatie. Laat je me weten hoe het ging?

Of plan hier direct een afspraak in voor persoonlijk ontwikkeltraject met wandelcoaching als onderdeel, dat kan natuurlijk ook

Bonus

Een aanvulling die extra perspectieven biedt

De smaak te pakken? Ok, ok, ik geef je nog een andere oefening voor meer perspectief. Die je ook zonder begeleiding snel en eenvoudig zelf kan doen:

Start weer zoals hierboven, (nu zonder koker).
– Neem een plek in de natuur die symbool kan staan voor jouw situatie (bijvoorbeeld een mierennest, een afgebroken tak, een omgevallen boom, een samenstelling van natuurelementen. Alles is goed, als het voor jou maar symbool kan staan voor jouw situatie).
– Kijk er naar door jouw eigen ogen. Noteer wat je waarneemt voordat je doorgaat naar het volgende.

Verander nu je visie, je perspectief:  kijk met de ogen van een uil en kijk erna  met de ogen van een mier.
Stel jezelf vanuit beide perspectieven de volgende vragen:
– Wat verandert er als ik alleen op de kleuren let? En wat  als ik alleen de vormen waarneemt?
– Hoe is het als ik alleen op licht en donker/schaduw let? En wat zie ik als ik alleen naar beneden kijkt? En alleen naar boven?
Neem voor ieder perspectief de tijd en noteer wat je opvalt. Ontdek je bevindingen en wat het doet met je vorige kijk op je situatie.

Reflecteer op je ervaring
Nu je geen begeleiding hebt vanuit wandelcoaching ben je je eigen begeleider. Neem afstand van je ervaring en kijk er eens naar vanaf een afstandje. Reflecteer op je inzichten en notities. Wat vertellen ze je? Wat kan je vanaf nu anders zien? Anders doen? Anders denken?

Wat ik uit eigen ervaring nog met je wil delen

In eerdere blogs sprak ik over plezier maken en hoe het ervaren van plezier leidt tot gevoelens als vrolijk, ontspannen, tevreden en gelukkig zijn.
Toen ik nog eens terug keek op mijn aantekeningen van verschillende coachklanten viel me op dat veel van hen plezier ervaarden terwijl ze actief in de natuur of buiten waren, als kind of nu. Hoe mooi is het om die gevoelens van vrijheid en plezier weer te ervaren tijdens wandelcoaching?

Denk daarbij aan activiteiten zoals:

Wandelcoaching wordt ook wel natuurcoaching genoemd.
  • In de bossen spelen, wandelen, rennen, hutten bouwen
  • In de speeltuin spelen of kijken
  • Slootje springen
  • Samen zijn met of bij de dieren
  • Activiteiten in of aan het water
  • Vakantie in de bergen
  • Wandelen / spelen met de hond, kat, konijn
  • Op vakantie met andere kinderen ‘gewoon buiten spelen’
  • Op de fiets onze buurt, omgeving of vakantieplek verkennen
  • Vaak alleen, behoefte hebbend aan de rust en de stilte.

Herken jij dat ook?

Blijkbaar ervaren we als mens gemakkelijker gevoelens van ontspanning, rust, plezier en vreugde wanneer we in de buitenlucht of in contact met de natuur zijn. Het is een natuurlijke verbinding met onze vitaliteit en intuitie om ons lichaam te bewegen in een natuurlijke omgeving. We maken hier gebruik van tijdens wandelcoaching, coaching in de natuur. Onze zintuigen zien, horen en voelen de organische elementen van de natuur waarin we leven en bijna als vanzelf ontstaan er andere gedachten. Onze intuitie krijgt ruimte wat ten goede komt aan onze daadkracht, ons zelfvertrouwen en we weer meer in verbinding komen met wie we in essentie zijn.

Graag nodig ik je uit voor een sessie wandelcoaching,
met vitale groet, Léonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *