Passie en de betekenis ervan

Passie is een verlangen naar of enthousiasme voor iets of iemand. Het motiveert je, brengt je in beweging en wij leren hoe je jouw passie kan ontdekken en welke betekenis het kan hebben voor jouw werk en leven.Leven vanuit je hart is leven vanuit passie. En dat is wat we iedereen gunnen. Het geeft plezier, energie en inspiratie.
Wellicht herken je het beter in de vorm van bewondering dan dat je nu al precies weet wat jouw eigen passie is.

Ken je drijfveren en je kent je passie


Drijfveren bepalen hoe jij je beweegt in het leven en hebben invloed op jouw gedrag. Je drijfveren, ‘drijven jouw voort, motiveren jou en als je ze kent, weet je waar je dagelijks voor opstaat. Ze brengen je als het ware als vanzelf in beweging. Ken jij jouw drijfveren? Weet jij wat je leuk vindt?

Persoonlijke drijfveren hebben te maken met jouw persoonlijke waarden, met wat voor jou écht belangrijk is en ertoe doet in jouw (werk)leven. Ze bepalen mede je gedrag, je motivatie, je inzet en daadkracht en geven je energie.
Vanuit NLP leer je jouw drijfveren kennen en worden ze ankers in jouw leven voor meer persoonlijke ontwikkeling en leven vanuit passie.

Waarom je jouw inspiratiebron moet kennen

Je Passie kennen betekent dat je jouw eigen inspiratiebron kent. Dit houdt in dat je een keuze hebt om deze in te zetten in jouw dagelijkse (werk)leven en je energielekken makkelijker op kan sporen.
Activiteiten geven energie of kosten energie en vaak zijn we ons er niet bewust van welke activiteiten passieloos zijn en daardoor onnodig veel energie kosten. Het creëren van keuzemogelijkheden is een belangrijk onderdeel in persoonlijke ontwikkeling.

De theorie van Passie kunnen we je vertellen, maar komt pas tot leven als je het ervaart! Door dagelijks de betekenis van je passie te ervaren, ga je meer vitaliteit en geluk in je leven ervaren. Dat maakt het zo belangrijk dat je leeft vanuit je hart, zodat er ruimte is voor jouw passie. Hieronder geven we je tips en mogelijkheden om jouw passie te ontdekken en de betekenis ervan voor jouw leven te ervaren.

Waarom passie?

Simpelweg zorgt passie voor voldoening. Het voelen van passie geeft energie. Het motiveert je om dagelijks op te staan en helpt je bij het stellen en bereiken van doelen en resultaten.
Je passie geeft richting in je leven. Laat je voelen waar je energie van krijgt, blij en gelukkig van word en laat je merken wat je energie kost wanneer er te weinig passie in je leven is.
Gebrek aan passie geeft stress, put uit en kan leiden tot chronische vermoeidheidsklachten.
Het kennen en voelen van je passie geeft gevoelens van geluk, energie, blijheid en vitaliteit.

Ontdek je passie

Passie, hartstocht, verlangen, bewondering en liefde zijn woorden die hierin onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Stel jezelf de volgende vragen om jouw passie te ontdekken:

  • Waar mag ik je midden in de nacht voor wakker maken?
    Wat vind je leuk, lekker, spannend, plezierig, belangrijk genoeg om voor uit je slaap gehaald te worden?
  • Wat geeft jou energie?
    Denk hierbij aan activiteiten waarbij je de tijd verliest of de wereld rondom je even stil lijkt te staan.
  • Wat vind je altijd leuk, ongeacht de tijd, plaats of met wie?
    Houd geen rekening met of je het kan, maar alleen met of je het wil. Noteer voor jezelf wat je het liefst elke dag wil doen, ervaren, zien, horen, proeven, ruiken of voelen.

In de antwoorden zitten de kernelementen van jouw passie en misschien zie je de rode draad erin en weet je nu wat jou beweegt en passioneert.

Het is de rode levensdraad

Wanneer je jouw passie(s) ontdekt, zal je zien dat deze al die tijd al als een rode draad door je leven gelopen heeft.

Denk niet dat je maar één passie kan hebben, je kan meerdere passies hebben en persoonlijk was ik verbaasd dat passie niet altijd aan een talent verbonden is of andersom.
Zo kan het een vreemde ontdekking zijn dat je passie niet altijd leuk is. Onplezierig in die zin dat je bijvoorbeeld geen talent voor je passie hebt en je het moeilijk vindt gelukkig te zijn met eindresultaat. Je ontzettend graag tekent of schildert bijvoorbeeld en er ook erg veel energie van krijgt, maar omdat je er het talent niet voor hebt en je niet blij bent met het eindresultaat, je het daarom niet als je passie ziet / wil zien.

Je vindt de rode draad in thema’s en overeenkomsten.

Passie verbindt je met het leven
Passie verbindt

Gepassioneerde tips

Wat ik ontdekte als overeenkomst in coach- en trainsessies was het element ‘creativiteit’. Bijna alle passies gaan over iets creëren, maken, tot stand brengen. Iets doen wat leidt tot een creatie. Niet voor niets is één van onze motto’s waarmee we werken van stagnatie naar creatie”.

Een 2e overeenkomst was de behoefte om een ander te helpen, iets te leren of te inspireren. Als agoog, coach, therapeut, trainer, voormalig secretaresse, spreker en vrijwilliger in verschillende organisaties herkende ik deze tot op elke cel in mijn lichaam, jij?

En als 3e en laatste overeenkomst kwamen de woorden ‘zingeving’, ‘missie’ en ‘spiritualiteit’ vaak terug. Hun passie gaf het gevoel nuttig bezig te zijn en ergens aan bij te dragen. Ze gaven aan het gevoel te hebben onderdeel te zijn van een groter geheel. Waar heb jij dat gevoel?

Waar komt jouw passie naar buiten?
En waar verlang jij naar, maar stagneer jij nu nog in? Kom je niet in actie of tot creatie?

Laat het ons weten of meld je direct aan voor een traject om jouw passies en talenten te ontdekken.

Léonne Meijs werkt al sinds 2005 met het thema ‘Passie’, vanuit InnerDreams

Ook in 2020 zijn beroepsgerelateerde coach en studiekosten weer aftrekbaar.