Solliciteren? Stel vragen!

Ga je solliciteren? Zie dan de werkgever als iemand die ook van jou sollicitatievragen terug krijgt! Bereid je voor en vind hier ideale voorbeeld vragen. Waarom je beter vragen kan stellen? Omdat het onderzoek voor het aangaan van een werkverband 2 richtingen op gaat!! Zie het sollicitatiegesprek als een potje dammen tussen 2 gelijkwaardige spelers. De stenen schuiven over het bord, ze worden verzameld en je bent om de beurt aan zet. Zie jezelf als ook als een talent, dienst, product waar een ander graag gebruik van maakt. Zo kan je als het ware zien dat een werkgever óók bij jou solliciteert.

Met regelmaat zie en spreek ik mensen die wel willen re-integreren, maar niet weten hoe!
* Hoe benader je werkgevers?
* Wat moet je zeggen? 
* Moet je überhaupt iets zeggen over je psychische kwetsbaarheid of beperking?
* Wat als je het niet zegt en ze komen er alsnog achter?

Standaard vraagstukken die zelden hardop uitgesproken worden. 
Het is logisch dat mensen het spannend vinden of zelfs bang zijn om zichzelf in een eerste gesprek open en bloot te geven, zonder daarbij de zekerheid terug te krijgen dat het oplevert.

Hoe zou het zijn als je het als sollicitant om kon draaien? Dat jij op onderzoek uitgaat om te kijken en luisteren of jij überhaupt wel bij deze werkgever wil werken?

Je hebt iets in je mars. Mogelijkheden, vaardigheden en kwaliteiten die je in kan zetten. Maar is dit dan het juiste bedrijf voor jou? Is dit het bedrijf waar jouw vaardigheden en kwaliteiten tot haar recht komen?

Zie het onderzoek als een vraag en antwoord gesprek dat door 2 partijen wordt gevoerd;
– de werkgever stelt vragen aan jou
– jij stelt vragen aan de werkgever

Bijvoorbeeld over de organisatie, de cultuur, de sfeer, de toekomstmogelijkheden, de visie van waaruit gewerkt wordt, hoe omgegaan wordt met duurzaamheid en uiteraard je werkplek, directe collega’s en werkinhoud.

Als jij je als sollicitant al niet gesteund voelt wanneer je vragen stelt, hoe denk je dat de organisatie dan zal zijn als jij er werkt? Laat het bedrijf zich van haar beste beentje aan jou zien? Of probeert ze de kantjes ervan af te lopen?
Je mag kieskeurig zijn, ook wanneer je je kwetsbaar voelt in deze maatschappij. Misschien is het dan zelfs zo dat je kieskeurig ‘moet’ zijn.

We krijgen positieve verhalen van mensen die de steun vinden bij ons via Startwijzer om uiteindelijk tóch die spannende stap te zetten.
Ook wanneer mensen in eerste instantie niet durven of willen, maar tóch op onderzoek uit gaan. Juist dan

Dus vraag hulp bij je huidige werkgever, een bekende of een van de loopbaan- en ondernemerscoaches van Startwijzer, zoals Annemiek Van Grinsven en Leonne Meijs van Dijk

PS. Wil je een gratis sparsesssie over jouw loopbaan?
Stuur een berichtje via messenger of mail naar info@aago.nl

Of lees hier meer in een blog van Startwijzer: ‘Hoe vind én behoud je werk met een psychische beperking of verstandelijke beperking’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *